Türkiye’den doğalgaz saldırısı! LNG olarak pazarlanacak yasa tasarısı önerildi
AK Parti Küme Lideri Abdullah Güler, yetki alanına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif’in TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu belirtti.
Güler, Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ve öneriye ilk imza atan AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ile birlikte Meclis’te gazetecilere açıklamalarda bulundu.
TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifin 16 maddeden oluştuğunu belirten Güler, teklifin çeşitli değişiklikler öngördüğünü belirtti.
Türk Yüzyılı hedefine doğru ilerlerken, Türkiye’nin milli madencilik ve enerji politikalarını değişen uluslararası koşullara uyarlamak, kaynakları ve potansiyeli aktif ve verimli kullanmak istediklerini belirten Güler, tasarıyı hazırlarken bunları dikkate aldıklarını söyledi.
Abdullah Güler, asıl amaçlarının yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmak ve yetersiz kalan bazı yasal düzenlemeleri yapmak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Geliştirilen düzenlemeyle Maden Kanunu kapsamında uygulanan UMREK Raporlama Sisteminde değişiklik yapacağız. Bu yasa tasarısında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün rapor düzenleme kuralına gerek kalmaksızın keşif bulma hakkına da yer veriyoruz. UMREK koduna göre teklifimiz ile içme ve kullanma suyu sağlayan rezervuarlar ve sulak alanlar “Kıyı Kanunu kapsamında kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere belirlenen alanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesisler kurmak mümkün olacaktır.”
TÜRKİYE’DEN “DOĞAL GAZ” HAREKETİ! DÜNYA PAZARLARINA PAZARLANABİLECEĞİZ
Teklifte sıvılaştırılmış doğalgaza ilişkin düzenlemelerin de bulunduğunu belirten Güler, şöyle konuştu:
“Önerimizle doğal gazın sıvılaştırılmasının depolama faaliyetinden ayrılarak bağımsız bir piyasa faaliyeti olarak tanımlanması amaçlanmaktadır. Böylece son dönemde yaşanan enerji krizleri nedeniyle hem yurt içinde ürettiğimiz doğal gazın hem de yurt içinde ürettiğimiz doğalgazın ihracat talepleri ortaya çıkmıştır. Üretilen doğal gaz, başta AB ülkeleri olmak üzere ülkemizde hem boru hatları hem de LNG yoluyla hızla artıyor.” “Farklı kaynaklardan ülkemize ithal edilen doğal gazın sıvılaştırılarak LNG olarak dünya pazarlarına hazır hale getirilmesi ihtimalini de farklı bir piyasa faaliyeti olarak teklifimize dahil ettik.”
AFET BÖLGELERİ YÖNETMELİĞİ
Güler, Türkiye “Doğalgazda ticaret merkezi haline geliyoruz”Bu hedef çerçevesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun depolama tesislerinden farklı olarak yüzer LNG terminallerine ilişkin istisnai düzenlemeler yapabileceğini belirtti.
Güler, mevcut depolama tesislerinin kapasitelerinin daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla sisteme girişe ilişkin hükümlerden muaf tutulmasının amaçlandığını kaydetti. “Her ülkeye ayrı ihracat lisansı verilirken birden fazla ülkeye tek ihracat lisansı vererek bu uygulamayı hayata geçireceğiz.”bilgisini paylaştı.
Güler, deprem durumunda vatandaşların enerjiye hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için farklı bir düzenlemenin hayata geçirileceğinin altını çizdi. “Olağanüstü Hal kararı veya genel hayatı etkileyecek bir kararın alındığı yerlerde aralıklı temas talepleri için kullanıcılara hızlı ve kesintisiz elektrik enerjisi dağıtımını sağlamak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulumuzu yetkilendiriyoruz.”söz konusu.
Abdullah Güler, “10 yıllık süresini dolduran lisanssız elektrik üreten tesislerin lisanslı üretim faaliyetine geçişlerinde devletimize katkı sağlanarak lisanslı olma fırsatı veriliyor.” İfadelerini kullandı.